«Страховий стаж – запорука майбутньої пенсії»

 

     Повнота зарахування до страхового стажу всього періоду трудової діяльності громадянам, які звертаються за призначенням пенсійних виплат, є одним із важливих питань сьогодення. Нагадуємо, що для тих, хто досягне пенсійного віку в цьому  році, необхідний для призначення пенсії страховий стаж має становити не менше 26 років, у 2020 році – це 27 років і так до 2028 року, коли мінімальний страховий стаж складатиме 35 років.

      Особливо актуальним є питання зарахування стажу приватним підприємцям, які з 2004 року працювали на спрощеній системі оподаткування та до липня 2010 року не мали обов’язку сплачувати мінімальний страховий внесок. Сума коштів від сплаченого єдиного (42%) та фіксованого (10%) податків зараховувалася в рахунок сплати страхових внесків, але не забезпечувала мінімальний внесок. Як наслідок, більшості з них період підприємницької діяльності зараховано до стажу лише частково.

       Для зарахування до страхового стажу всього періоду роботи, починаючи з 1 січня 2004 року, для «спрощенців», а також для працівників, які працювали неповний робочий день (місяць) та отримували заробітну плату менше мінімального розміру, діючим законодавством передбачена можливість здійснення доплати до мінімального страхового внеску, встановленого законодавством на відповідний період. У 2019 році – це 918,06 грн або 22% від мінімальної заробітної плати 4173 грн.

       У разі бажання зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний, необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання.

      Не менш нагальною проблемою в питаннях повноти зарахування страхового стажу є несплата страхових та єдиного внесків.

     Наявність заборгованості по внесках безпосередньо впливає на повноту зарахування страхового стажу та забезпечення соціальних гарантій працюючих, тому роботодавцям слід пам’ятати, що за кожною сумою боргу – роки праці конкретних людей, які не підтверджені сплатою страхових внесків. Адже, для розрахунку пенсії враховуються лише ті періоди роботи працівника, за які щомісяця та в повному обсязі сплачено внески від нарахованого фонду оплати праці.

     Це також стосується громадян – підприємців, які з січня 2017 року незалежно від системи оподаткування мають обов’язок сплачувати єдиний соціальний внесок в розмірі не меншому за мінімальний. Виключенням є лише особи, які отримують пенсію за віком або по інвалідності.

 

 

Начальник Камянського відділу

обслуговування громадян (сервісного центру)

ГУ ПФУ в Черкаській області                                               О.ЦІПЕРКО