«Пахне рідне село і цвітінням лугів, і роздоллям небес,

і піснями гаїв, і полями, де сонячне світить чоло,

і хлібом, і цвітом, і прадідом-дідом –

гріє душу село, моє рідне село…!


Саме на таких квітучих просторах Черкащини розкинулось мальовниче, гарне «неначе писанка» село Михайлівка – до болю рідний куточок землі для кожного, хто тут народився та виріс, де відчув справжню материнську ласку та турботу, цінні поради батька, село, яке з радістю приймає в свою сім’ю кожного, хто одного разу приїхав сюди і залишився тут назавжди.

Теплої осінньої днини, напередодні свят Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України та Дня українського козацтва, біля Михайлівського Будинку культури зібралося чимало людей щоб разом відсвяткувати своє родинне свято – День села.

Навіть сама матінка-природа сприяла нашому святу, адже на вулиці стояла по-літньому тепла погода. Михайлівчани радо зустрічали своїх гостей, які приїхали розділити з нами нашу радість. Свято розпочалося екскурсією в музеї села Михайлівка, яку провела завідуюча музеєм, вчителька-пенсіонерка Михайлівської загальноосвітньої школи Конарєва Т.Д.


Почастували михайлівчан та гостей свята смачною козацькою кашею, яку приготували працівники закладу дошкільної освіти «Барвінок» та традиційними українськими варениками, приготовленими працівниками загальноосвітньої школи.


Діти розважалися на батуті та надувній гірці, смакували солодку вату та солодкі напої.

Приємно вразила присутніх на святі виставка виробів народних умільців села Михайлівка, яка була облаштована в приміщенні Будинку культури. Люди з захопленням розглядали рушники-вишиванки Коляди М.Ф., Максименко Н.В., Бурлай О.Ю., Гончар Н.А., Максименко Л.Б., вироби Могилей Н.М., Денисенка Г.В., Лук’яненко Н.П., Діброви Н.В., Яценко О.П., Гуріненко Є.Д., учнів Михайлівської загальноосвітньої школи та Михайлівської школи – інтернату.


Урочиста частина свята відбулася у приміщенні Будинку культури. Ведучі свята теплими словами вітали односельчан, адже в Михайлівці живуть талановиті, працьовиті, доброзичливі, небайдужі до проблем села люди – найбільша наша цінність.

А скільки талановитих людей з нашого села стали відомими на Україні та за її межами.

  • Учений-фізіолог - Ємченко А.І.
  • Заслужений артист України - Жарко Ф.А.
  • Заслужений майстер народної творчості України - Муха М.К.
  • Письменники Шумило М.М., Острик М.М. та Гандзюра П.П.
  • Учені-селекціонери Максименко І.К. та Коваленко І.П.
  • Полковники Синицький А.Г. та Хідченко А.В.
  • Професор Бурлай В.Г.
  • Повний кавалер ордена Слави Оришечко В.М.
  • Заслужена вчителька України Руденко О.М.
  • Військовий розвідник Москаленко Г.Б.
  • Спортсмени-чемпіони Виноградов А.М. та Варивода Ю.С., та багато інших.

  • Хвилиною мовчання вшанували пам’ять односельчан, які загинули в роки Другої Світової війни, воїнів АТО та Небесної Сотні, що віддали своє життя за свободу і незалежність України. Учні школи поклали квіти до Обеліску Слави та меморіальної стели Героям Небесної Сотні та загиблим учасникам АТО. З теплими словами до своїх односельчан звернувся сільський голова Максименко В.П. та подякував їм за їх небайдужість до проблем села та активну участь у житті громади, побажав селу розквіту, міцного здоров’я та добробуту його мешканцям, наголосивши, що такі свята дають людям надію на краще і спонукають вірити в себе і свої можливості. Також Василь Петрович вручив подарунки сім’ям, в яких в цьому році народилися немовлята, найстарішому жителю села Лівіцькому Д.І., подружній парі Апілат М.П. та Апілат Н.П., які 67 років тому стали на весільний рушник, Матері-героїні Гудименко Л.І., яка народила та виховала 8 дітей. За давньою українською традицією господар свята, сільський голова пригостив односельчан та гостей запашним короваєм. З вітальним словом до михайлівчан звернулися представник народного депутата Рудика С.Я. у Кам’янському районі Рудешко Л.С. та депутат Черкаської обласної ради Воронов С.П.

    Учасники концерту вітали михайлівчан поетичними рядками, музичними композиціями, танцями та гумором. Розділити з михайлівчанами свято приїхали і художні колективи сіл: Ребедайлівка, Ревівка, Пляківка та дітлахи селища Лісового. Кожен виступ глядачі супроводжували бурхливими оплесками. Та найбільше їх отримав Андрій Билина, який несподівано з’явився на сцені в образі Яреми Пруса (давня назва нашого села). В жартівливій формі Ярема поділився враженнями про сучасне село Михайлівку, відмітив його недоліки та позитивні сторони із життя села.

    Привітали жителів села і артисти Черкаської обласної філармонії: ансамбль «Росава» та тріо «Аріана», які подарували незабутні враження глядачам.

    Свято закінчувалось, та людям не хотілося розходитись по домівка, адже позитивні емоції і радість переповнювали кожного, хто завітав цієї погожої днини в Михайлівку. Хочеться вірити, що проведення такого свята стане доброю традицією і в наступні роки, буде щирою фінансова підтримка від меценатів і творча – від людей.

    Окремо хочеться подякувати дирекції ТОВ «Олімп», ПП «ВАТ «Компані», ТОВ «Соната-ОІЛ» та приватним підприємцям: Прудкому Р.І., Пухир В.В., Москаленко Д.А., які надали фінансову підтримку в організації нашого свята, а також керівникам та трудовим колективам Михайлівської загальноосвітньої школи, Михайлівської школи – інтернату, закладу дошкільної освіти «Барвінок» та вчительці-пенсіонерці Михайлівської ЗОШ Конарєвій Т.Д., які прийняли активну участь в організації та проведенні свята.